Penasihat-penasihat kepada Perdana Menteri adalah “menteri pintu belakang” yang tidak diperlukan

Kenyataan akhbar Liew Chin Tong, Pengarah Pendidikan Politik Kebangsaan DAP dan Ahli Parlimen Kluang, pada 25hb November 2015 di Lobi Parlimen

Jemaah Menteri Dato’ Seri Najib Razak sudah dipenuhi dengan ramai pak menteri, salah satu jemaah yang paling besar dalam sejarah Malaysia. Tidak cukup lagi, sekurang-kurangnya seramai lapan orang ahli parlimen atau bekas menteri dilantik sebagai Penasihat atau Duta Khas kepada Perdana Menteri.

Gaji yang diberikan kepada Penasihat dan Duta Khas lebih lumayan daripada Menteri atau Timbalan Menteri.

Kabinet Najib menpunyai 36 orang menteri penuh dan 32 orang timbalan menteri. Wujudnya sepuluh orang menteri dan dua timbalan menteri dalam Jabatan Perdana Menteri sendiri. Terdapat hanya lima orang menteri dalam JPM sebelum pilihanraya 2013.

Menurut jawapan bertulis YB Dato’ Sri Azalina Othman Said, Menteri di Jabatan Perdana Menteri, yang saya terima mengenai jumlah dan peranan Duta Khas dan Penasihat kepada Perdana Menteri semasa Perbahasan Bajet 2016 Peringkat Jawatankuasa di Dewan Rakyat:

“Untuk makluman Ahli Yang Berhormat, perlantikan mereka diberi mengikut tanggungjawab tertentu yang telah ditetapkan berdasarkan kepakaran masing-masing. Mereka mempunyai pengalaman dalam bidang tersebut di dalam membantu kerajaan melaksanakan program-program yang telah dipertanggungjawabkan.

Selain itu mereka mempunyai hubungan kerjasama yang baik dengan negara-negara lain berdasarkan bidang tugas dan pengalaman mereka sebelum ini.

Kerajaan hanya membayar gaji dan elaun mengikut kelayakan masing-masing berdasarkan kepakaran yang diberikan.”

Seramai lapan (8) orang Duta Khas dan Penasihat telah dilantik seperti berikut:

 1. YBhg. Dato’ Seri Dr. Abdullah Bin Md Zin, Penasihat Agama kepada YAB Perdana Menteri;
 2. YBhg. Dato’ Seri Zainal Abidin bin Osman, Penasihat Khas kepada YAB Perdana Menteri Mengenai Wilayah Ekonomi Koridor Utara;
 3. YBhg. Tan Sri Dato’ Seri Utama Rais Yatim, Pernasihat Hal Ehwal Social dan Kebudayaan kepada Kerajaan Malaysia;
 4. YB Tan Sri Ong Ka Ting, Duta Khas Perdana Menteri ke Republik Rakyat China;
 5. YBhg. Dato’ Seri Tiong King Sing, Duta Khas Perdana Menteri ke Asia Timur merangkumi Jepun, Korea Selatan dan Taiwan;
 6. YBhg. Dato’ Seri S. Samy Vellu, Duta Khas ke India dan Asia Selatan Dalam Bidang Infrastruktur;
 7. YBhg. Dato’ Seri Shahrizat Binti Abdul Jalil, Penasihat Pembangunan Keusahawanan dan Ikhtisas Wanita; dan
 8. YB Datuk Seri Shaziman Bin Abu Mansor, Penasihat YAB Perdana Menteri

Menurut Senarai Perjawatan 2016 (Maksud Bekalan 6 – Jabatan Perdana Menteri, mukasurat B06-1 hingga B06-15, http://portal.parlimen.gov.my/ipms/modules/risalat/res/risalat/Senarai%20Perjawatan%202016%20Jilid%201.pdf )

Gaji rasmi bulanan (tidak termasuk aluan ahli parlimen dan alaun-alaun yang lain) untuk Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri, Menteri dan Timbalan Menteri adalah seperti berikut:~

 1. Perdana Menteri RM 22,826.65
 2. Timbalan Perdana Menteri RM 18,168.15
 3. Menteri RM 14,907.20
 4. Timbalan Menteri RM 10,847.65

Gaji rasmi yang tersenarai dalam Senarai Perjawatan 2016 adalah seperti berikut:~

 1. Duta Khas ke India dan Asia Selatan Dalam Bidang Infrastruktur (Samy Vellu) – RM 27,227.20
 2. Penasihat Khas kepada Perdana Menteri Mengenai Wilayah Ekonomi Koridor Utara (Zainal Abidin Osman, Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Pulau Pinang) – RM 22,500.00
 3. Penasihat Pembangunan Keusahawan dan Ikhtisas Wanita (Sharizat Abdul Jalil, Ketua Wanita UMNO) – RM 27,227.20
 4. Penasihat Hal Ehwal Sosial dan Kebudayaan (Rais Yatim) – RM 27,227.20
 5. Penasihat Majlis Tindakan Persekutuan Negeri Selangor (Jawatan ini tidak disenaraikan oleh Azalina dan saya difahamkan dipegang oleh Pengerusi Badan Perhubungan UMNO Selangor yang juga Ahli Parlimen Tanjong Karang Noh Omar) – RM 27,227.20
 6. Penasihat Agama Islam kepada Perdana Menteri – RM 14,907.20

Difahamkan Ong Ka Ting dan Tiong King Sing tidak menerima gaji untuk tugasan mereka. Tidak ada maklumat mengenai gaji Shaziman Abu Mansor.

Walau bagaimanapun, setiap Penasihat atau Duta Khas diperuntukan dengan empat hingga lapan orang pegawai dan pembantu seperti yang diperuntukan untuk seorang menteri penuh.

Lantikan bekas ahli politik sebagai duta-duta ke luar negeri bukan amalan baru yang diterima walaupun bilangannya haruslah dikawal supaya lebih ramai duta datang dari kalangan diplomat kareer.

Yang tidak boleh diterima adalah apa yang saya gelarkan sebagai “duta palsu”, iaitu duta khas kepada Perdana Menteri yang tidak tertakluk dalam struktur Wisma Putra. Saya difahamkan pertindihan diantara duta-duta khas dengan Wisma Putra lazimnya berlaku dan amalan memberikan gelaran duta khas untuk ahli-ahli politik Barisan Nasional perlulah dihentikan.

Jawatan-jawatan Penasihat kepada Perdana Menteri yang bertaraf menteri dan diberikan gaji yang lebih tinggi daripada menteri adalah salah dari segi amalan Kerajaan Kabinet. Semua Penasihat-penasihat bertaraf “menteri pintu belakang” sepatutnya digugurkan jawatan.

Share this article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Articles

Women in the Workforce

Malaysia is honoured to attend the Joint Meeting of Ministers Responsible for Women and Ministers Responsible for Trade. I am representing Malaysia’s Investment, Trade and Industry Minister Tengku Zafrul Aziz,…
Read More